Nordisk design

Enten du har design som en lidenskap, yrke eller bare er passe interessert, er sjansene store for er at du har hørt om nordisk og skandinavisk design. Begrepet blir brukt så ofte og i så mange sammenhenger at du kanskje lurer på hva det egentlig refererer til. Vi tenker ofte på tregulv, hvite vegger og enkle, funksjonelle møbler, men nordisk design og stil er mye mer enn det. Veien som førte til at nordisk design ble blant de fremste og mest populære interiørstilene i verden, går faktisk helt tilbake til 1800-tallet.

De viktigste elementene i nordisk design

Nordisk design har en estetikk som er preget av funksjonalitet og minimalisme. Stilen har vært innflytelsesrik helt siden begynnelsen av 1900-tallet, men det kommer stadig ny design og nye idéer fra de skandinaviske landene. Av og til virker det som om hele verden er besatt av å kopiere vårt lille hjørne av kloden, alt fra den tidløse og enkle stilen til Nordens mystikk og myter. Det har dukket opp mange populære stilretninger gjennom tiden, fra moderne til eklektisk bohemstil, men ingen av dem synes å ha samme overlevelsesevne som den nordiske stilen.

De nordiske fargene

Naturen er den store inspirasjonskilden når det kommer til både skandinaviske farger, form og stil. De nordiske fargene lener seg i stor grad mot de nøytrale, som hvitt med innslag av sort og jordfarger. Den skandinaviske stilen er ikke helt blottet for farger, men de store flatene pleier gjerne å være monokrome med farger som spiller rollen som ren kontrast. Fargene som leker seg med de nøytrale flatene er gjerne nyanser som gråblått, mosegrønt og gammelrosa. Varme brente toner er også populære takket være stilens samspill med naturlige tre.

Skandinavia i fokus

Norden og Skandinavia er ikke bare ett sted, det er flere. Hvor mange kan avhenge av hvem du snakker med, men tradisjonelt refererer begrepet til våre tre nord-europeiske land Norge, Danmark og Sverige. Definisjonen har også med tiden inkludert Island, Finland og til og med Grønland. Selv om det er flere kulturelle og historiske likheter mellom disse nasjonene, er det også bemerkelsesverdige forskjeller. En interessant del av historien er hvordan disse landene ble forenet under banneret av design og hjemmedekorasjon. Dette har også i stor grad med markedsføring å gjøre.

Hvorfor er den nordiske stilen så populær?

En del av fasinasjonen for nordisk design ligger i hvor ambisiøs denne spesifikke designstilen føles. Lyset og den rene naturen fremkaller en følelse av ro som så mange mennesker etterlyser i sitt daglige liv. Etter en stressende dag er idéen om å gå tilbake til et hjem uten store møbler og rot svært tiltalende. Den rene, men varme nordiske designen fokuserer på skarpe kontraster, enkle linjer og nøytrale farger som gjør at du føler deg glad og rolig. Det er en stilart som er tidløs og ikke styrt av forbigående trender.

Den tidløse og standhaftige stilen

Andre stiler og designere har ikke nødvendigvis gått ut på dato, selv om mange stilretninger går i bølger og sirkler. Det er bare rett og slett noe ved den nordiske stilen som folk ikke går lei av. Kanskje fordi de enkle, rene linjene tilbyr funksjonalitet og minimalisme uten å ofre noe av skjønnheten? Stilen ble mektig fremtredende på 1950-tallet, samtidig som moderne og enkel stil slo rot i både Europa og USA. Noe av det som gjør denne stilen så tiltalende er mangelen på rot, ettersom du aldri vil finne noen overflødige gjenstander i nordisk design.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *