Hvordan bli interiørdesigner?

Å bli interiørdesigner er en drøm for mange som har farger, former og tekstiler som hobby. Kanskje elsker du å designe vakre rom i tegneprogrammer som Room Sketcher eller Home Planner? Kanskje er det nettopp deg familie og venner kommer til for å be om råd når de skal innrede hus og hjem? Det kan likevel være vanskelig å ta skrittet helt ut og velge interiørdesign som inntektskilde. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan følge drømmene dine og ta en utdannelse som fører deg et skritt videre på veien mot å bli interiørdesigner.

Utdanning

Interiørdesigner er ikke en beskyttet tittel, og hvem som helst kan derfor velge å kalle seg for interiørdesigner. Det er likevel en innlysende fordel å ha en teoretisk bakgrunn å vise til, selv om du kan mye om emnet fra før. Det er mange skoler som tilbyr studier innen interiørdesign, både på heltid og deltid. Høyskolen Kristiania tilbyr sine studenter en bachelorgrad i interiørdesign, men det finnes også kortere fagskoleutdanninger for deg som ikke ønsker å studere i tre år på fulltid. Du kan også ta fleksible studier på nett.

Personlige egenskaper

For å bli en god interiørdesigner er det en selvfølge at du har et brennende engasjement for dine fysiske omgivelser, og hvordan former, farger, møbler og materialer er med på å utforme rommets utseende og funksjon. Du må også være interessert i moter og trender, men dette er bare en liten del av hva faget handler om. Det er langt viktigere at du er en kreativ og nyskapende person, som er åpen for å eksperimentere og lære nye ting. Samtidig må du også være strukturert, kommunisere godt med kunder og kollegaer og overholde tidsfrister i prosjekter.

Kreativitet

Som interiørdesigner må du ha en evne til å tenke utenfor de fastlagte rammene, og kreativitet er derfor en viktig forutsetning for å lykkes. Det gjelder å skape et samspill mellom form og funksjon, på denne måten kan du være med på å skape nye trender i stedet for å følge dem. Det visuelle uttrykket er viktig, men formen bør følge funksjonen. Det hjelper lite å ha et kjøkken som ser fantastisk ut, men som ikke er funksjonelt i en hektisk hverdag. Kreativitet handler om å se løsninger der andre ser begrensninger.

Hva kan du jobbe med?

Interiørdesign er et allsidig yrke, og som interiørdesigner kan du velge innenfor et bredt spekter av arbeidsgivere. Ønsker du en stor og trygg arbeidsplass kan du for eksempel få jobb hos en av de store møbelkjedene, som IKEA. Vil du heller arbeide på et mindre sted, så er det mange jobbmuligheter hos mindre firmaer som retter seg mer mot bedrifter eller spesialiserte markeder. Som interiørdesigner kan du også velge å starte for deg selv og jobbe som selvstendig næringsdrivende. Dette gir mye frihet, men er også knallhardt arbeid med lange arbeidsdager.

Arbeidsmarkedet

Som nyutdannet interiørdesigner kan det være vanskelig å få innpass på arbeidsmarkedet. Velger du et studie som har praksisplass under utdanningen vil dette gi deg verdifull erfaring og gode referanser som du kan ta med deg når du skal søke på jobber. Skolen er også en god arena for å knytte kontakter. Desto større nettverk du har rundt deg, desto lettere er det å få jobb etter endt utdanning. Når du først har fått en fot innenfor er det gode karrieremuligheter innenfor interiørdesign, enten du velger å jobbe selvstendig, i butikk, med styling eller på et interiørarkitektkontor.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *