Hva er interiørdesign?

Interiørdesign er kunsten å forvandle en blank kanvas, som for eksempel ditt hus eller din leilighet, til noe helt spesielt og personlig. Interiørdesign er ikke bare å male vegger, legge nye gulv og fylle opp rommene med eksentrisk kunst og nye møbler. En god interiørdesignjobb vil være unik hver eneste gang og skal ose av nettopp din personlighet. Du kan gjøre jobben selv, finne inspirasjon på nett og i butikker, eller få en profesjonell til å gjøre jobben. Du kan dykke dypere inn i verdenen til interiørdesign i denne artikkelen.

Historie

Selv om det er vanskelig å sette en historie på et yrke som interiørdesigner, har yrket allikevel gått gjennom mange ulike faser som er tydelig i historiske bygg. Interiør og dets design skifter trender jevnlig, noe vi kan se når vi besøker historiske bygg, bestemor eller lillesøsteren vår. Men 1900-tallet var tiden da yrket interiørdesigner virkelig tok av, mye på grunn av større infrastruktur, flere folk i middelklassen og mer moderne bygg. Et vakkert hjem var et tydelig symbol på status og rikdom, og slik er det vel også i dag.

Utdanning

Teknisk sett kan vel hvem som helst som setter en ny sofa på plass eller maler en bar vegg kalle seg for en interiørdesigner. Men du må faktisk gjennom en utdanning i form av en bachelorgrad for å kunne kalle deg og markedsføre deg som en utdannet interiørdesigner. Hvis dette er noe du kunne tenke deg, finnes det heldigvis steder i Norge hvor du kan utdanne deg. Westerdals institutt for kommunikasjon og design er et eksempel på en norsk skole som tilbyr denne retningen. Der heter det derimot bachelorgrad i interiørarkitektur.

Ulike stiler

Det finnes mange ulike stiler når det kommer til interiørdesign. Du kan faktisk også lage deg din helt egne stil ved å velge det du liker selv og mikse og blande. Akkurat nå er den minimalistiske stilen stor. Denne stiler handler om å holde alt minimalt, bruke nedtonede farger og rene liner på møblene. I motsatte ende har vi kanskje den industrielle stilen som bruker metall og brikkevegger som to gjenkjennbare trekk. Likevel skal fargene her også være minimale. Dette er kun to av et helt hav av ulike interiørstiler.

Interiørdesignere i Norge

Det finnes mange verdenskjente interiørdesignere der ute som jobber for verdens rikeste mennesker og store kjendiser. Vi ønsker å fokusere på lokale designere som du selv kan bruke for dine prosjekter. Blant annet har vi interiørarkitekten Cecilie Claussen med base i Oslo. Her kan du forvente deg et forvandlet hjem med rike jordtoner og praktiske romplaner og møbelvalg. Bergeninteriør er to designere, selvfølgelig med base i Bergen. Denne katalogen er fylt med mer friske farger og bærer et skandinavisk preg. Hvis du ønsker en interiørkonsulent til ditt neste prosjekt, ta deg god tid til å lete gjennom kataloger.

Oppsummering

Interiørdesign er kunsten å gjøre din personlighet og stil tydelig i ditt hus og dine rom. Ønsker du noe spektakulært kan det være greit å kontakte en profesjonell og utdannet interiørdesigner med lang erfaring innenfor ulike stiler og utførelser. Du kan også prøve deg ut selv, og bruke programmer som for eksempel RoomSketcher. Dette vil definitivt gi dine rom et mer personlig preg og en unik følelse. Ønsker du å ta steget videre kan du også utdanne deg til en bachelor innenfor interiørdesign, og selv bli en interiørarkitekt eller konsulent.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *